sobota, 28. maj 2016

Cveti, dehti Belska planina - Struška...


Naravni skalnjak je zacvetel v vsem razkošju...
 
 
 Zarana zjutraj ko vse še spi se peljeva skozi Savske jame, Križevce pa zaradi moje Ire še malo naprej. Na začetku Pustega rovta je kar globok jarek po sredini ceste. Začneva na odcepu za Golico in Belsko planino, ...
 
...lunca se poslavlja in ob poti vse dehti. Ob zgornji stezi je polno belih princesk in vonjave se širijo tudi na spodnjo pot. Gledam proti Golici vidi se belina narcis, pa ni še tistih belih poljan od daleč vidnih. Hitro sva pri koči Svečica.
 

 
 Povsod tišina le aparat škljoca ko fotkam čudovite rože. Avrikelj je lepo razcveten, encijan je  malo ožgan, narcise,  Zoisove vijolice in druge drobne rožice, vse cveti.  Nadaljujeva zadaj za vodnim napajališčem in se po prijetni potki vzpenjava proti Velikemu vrhu.
Ob poti pa rožice povsod jih je polno le vršičkov še ni. Zaplate snega med zelenim ruševjem in pogledi proti Julijcem, Kepi,  Stolu in dolinam spodaj, lepo je.


 
Pa sva pri skali - Velikem vrhu (1944 ) v mejnem grebenu Struške, vpišem se v knjigo in greva  proti kontejnerju. 
 
 
 Tam že cvetijo vijolice in spomladanski svišč, drugo cvetje  še čaka, da jih toplo sonce prebudi.  Spustiva se med ruševjem, po grapah je še veliko snega in večkrat prečiva snežišče. 

Občudujem oblake, nad Struško so vedno posebno zanimivi. Oblaki in sonce, figure so enkratne posebne, vedno me navdušijo nikjer drugje ne vidim takih.  Poklepetam malo z Lojzem iz Jav. Rovta.....in se usmerim proti napajališču. Sonce je verjetno že odprlo encijan  in pogled na modre čašice je čudovit. Sprehodiva se zopet med gorskim cvetjem in občudujem lepoto narave.  Skale, trave vmes pa pisani aranžmaji cvetja.
 
 
 Nisva sami z Iro, kar nekaj jih je že na planini.  Počasi se poslovim od Belske planine - Svečice in nadaljujeva po zgornji potki.
 

 
Ob poti narcise, ljudje ki se vzpenjajo in prijateljica Olga iz Radovljice. 
 

 Kratek klepet in že sva zopet na potki.
 

Še spust na sedlo Kočna, pogled na pobočje cvetočih narcis ...


...in med cvetočim regratom in oblaki nazaj na izhodišče.


 Krasen dan...
 

...med čudovitim cvetjem, ki te napolni z energijo za puste dni.

6 komentarjev:

 1. Majda hvala za prekrasne posnetke pozdrav Mari Kati

  OdgovoriIzbriši
 2. Čudovito, bo treba kmalu pogledat- v naslednjih dneh

  OdgovoriIzbriši
 3. Planina moje mladosti..Tud zej malce potlačim zamljico tam okoli vsako leto, kadar nanese, da se kej na Jeseniški konc odpravim :-) Hvala za te "rajcig" fotke :-)

  OdgovoriIzbriši
 4. ZELO LEPO. LEPA POKRAJINA, LEPI POSNETKI, LEPE ROŽE, LEPA NARAVA. SLOVENIJA JE RES LEPA. ČESTITKE IN HVALA ZA TRUD. SILVANA VOLK

  OdgovoriIzbriši