četrtek, 12. maj 2016

Alpe v malem - košček raja pred domačo hišo...


Pravljični svet pri Razingarjevi domačiji..
 

Kdo še ni slišal za vasico Planina pod Golico, vsem znano po opojno dišečih narcisah. Pa so meni le dišeče spremljevalke na poti do Cena Razingarja, umetnika, rezbarja, slikarja.
 

Začnem pri transformatorju levo, na začetku vasi.


 
 Skoraj vsaka hiša ob poti ima nekaj posebnega.
 

 
 Spotoma oddam še lanske fotke domačinu in naredim nekaj novih. Vesel je slik osličkov, saj mu je med tem časom najlepši poginil.
 

 Še malo pa sva tam, Ta sosedov Francelj me že pozdravlja.
  
 Lično narejena dobrodošlica. Pozvonim in  vprašam gospo na vratih, če lahko malo fotografiram. 
 

 
"Seveda lahko, saj je Cena tudi doma, spodaj je kar pokličite ga." Pa kucnem na okno in pride ven z nasmeškom na obrazu Cena Razingar in ne samo, da dovoli fotkanje.  Spremlja me in razlaga zgodovino svojega dolgoletnega dela. Najprej si ogledam prostor spodaj, kjer ustvarja iz lesa, rezbari in slika. Lične hišne oznake, jaslice vseh vrst, nabožni kipci, slikarije na lesu, platnu, mlin, celo ansambel Lojzeta Slaka mu  nemo igra na polici.
 


 Koče, veliko jih je upodobil, še stara Kadilnikova koča pod Golico je na sliki.
 

Zunaj pa  Alpe v malem, pravljično lep svet pred hišo.  Več kakor 70 planinskih koč in alpskih hišk, gorske ceste  so polne avtomobilov, tunelčkov, galerij, gondol, vodnega slapa, ki se spušča prek skal.  Vse pa čudovito obarva gorsko cvetje, ki ravno cveti. Grmičevje, travice, materna dušica, encijan, avriklji, resje vse išče svoj prostor iz skalnih razpok,  prekrasno. Tudi planike bodo cvetele malo kasneje. Še rododendron v polnem razcvetu lepša gorato predstavo pred slapom, ki pada v globočino za njim. Beležim si, ko Cena obuja spomine na prehojene poti, gore, ki jih je v desetletjih prehodil in uredil po spominu in fotografijah pred domačo hišo.
 Alpe v malem: Golica, Vršič, Prisojnik, Mojstrovka, Razor, Križ, Stenar, Rjavina, Triglav, Cmir, Mangart, Jalovec, dolina Vrata.  Tudi  tujina mu je poznana: Grossglockner, Matterhorn, ki štrli  v nebo, Tri Cime, Saslong, Tofane, Piz Boa, Marmolada, Cortina, Val Gardena in Alta Badia vse ima svoj prostor. Mont Blanc, Lurd in Fatima zaključujejo pravljico.
 Vsak korak naredi  pogled drugačen, lepo je.
 
 
Ogledava si gore še iz druge strani. Tudi tam mu zmanjkuje prostora, pa še vedno vsako leto kaj novega vključi v svoje skale.


 
 Ne morem vsega ujeti v objektiv, pogled v živo je drugačen, popoln. To še ni vse, zadaj za hišo so makete skakalnic -  Skakalnice v " Kajžah" - jim pravijo. Tam se bodo 28. maja vršile prave tekme, s skakalci modeli, ki predstavljajo tudi naše pogumne orle." Lani je eden skočil čisto v poden", mi zavzeto  razlaga Cena. Na kratki poti čez vrt v " Kajžo" greva mimo cerkvice in s ponosom pove, da jih ustvarja  sin, to je njegov hobi.

  
 Občudujem  makete skakalnic, narejene do potankosti v merilu in si ne predstavljam kako to skačejo.
 

  Dokler mi ne pokaže maket skakalcev z obrazi junakov, ki jih spuščajo po strmini.

 
 S svojimi deli sodeluje na razstavah in vedno znova ustvarja kaj novega. Težko si predstavljam koliko veselja, truda, časa in tudi stroškov je vloženo v to njegovo pravljico. Včasih  sedi pred hišo in se v mislih sprehaja po prehojenih poteh. Nikoli mu ne bo zmanjkalo idej in ko korak ne bo več zmogel pravih vzponov, bodo gore vedno v njegovi bližini.  Spomini bodo ostali za zmeraj pred hišo.  Gorati svet pred Razingarjevo domačijo je nekaj enkratnega, nepozabnega, košček raja. Obiščite ga, oglejte si tekmo skakalcev, 28. maja.  Vračam se  mimo župnijske cerkve Svetega Križa iz 17. stoletja. Poiščem zadnji dom pod skalo Joža Čopa in se po cesti vrneva do izhodišča.
  
 Za lep zaključek pa še konjeniki, ki lahkotno jezdijo mimo mene.
 
 
Čudovit izlet v kraljestvo gora, lepot, ki vedno znova burijo domišljijo.
 
 
 Cena Razingar hvala, za čudovit sprehod v gorsko pravljico pod Golico.

31 komentarjev:

 1. Res enkratno! Bo treba it to pogledat! Hvala!

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala za izlet_ to pa morem pogledat u zivo

  OdgovoriIzbriši
 3. zelo lepo ...se moram oglasiti

  OdgovoriIzbriši
 4. to pa bomo šli pogledat sigurno še letos

  OdgovoriIzbriši
 5. Združite izlet, ko bodo na Golici cvetele narcise...

  OdgovoriIzbriši
 6. res lepo vredno ogleda-mnogo vloženega dela-čestitam Vam-Tone iz Tržiča-

  OdgovoriIzbriši
 7. Zanimivo! Nikoli še nisem slišal za tole postavitev...pa tako blizu nas je, ali ne?

  OdgovoriIzbriši
 8. Ja, lepote blizu doma so najmanj obiskane.

  OdgovoriIzbriši
 9. Prečudovito je res vredno ogleda...

  OdgovoriIzbriši
 10. res lepo in vredno si it pogledat. Kapo dol mojstru Cenetu.

  OdgovoriIzbriši
 11. mnogo časa, truda in ljubezni je vložil; hvala Majda, da si si tudi ti vzela čas in vse poslikala ter nam s krasno predstavitvijo približala to unikatno stvaritev; ta pravi čas za tiste, ki gredo v tem času pod Golico, občudovat cvetoče poljane narcis, lp zv

  OdgovoriIzbriši
 12. Lepo se bo treba odpraviti proti gorenski in pogledoti te prekrasne makete.

  OdgovoriIzbriši
 13. Lepo se bo treba odpraviti proti gorenski in pogledoti te prekrasne makete.

  OdgovoriIzbriši
 14. Kako čudovit je ta naš svet.

  OdgovoriIzbriši
 15. Vredno ogleda.Ni kaj mojstersko delo.V kratkem nasvidenje,samo, da se vreme malo zjasni.Lp Milojka

  OdgovoriIzbriši
 16. To je pa res treba videti! Metka

  OdgovoriIzbriši
 17. veliko veselje mi je, vaščan
  Mokrn`k

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Kdor tega ni videl komaj verjame, da to lahko nekdo naredi kar pred domačo hišo.

   Izbriši
 18. Dragi rajko hvala ti za vso to lepoto posebno pa obcudijem tebe kot cloveka ki mi toliko pomenis da stalno mislim nate kot zaljubljenec si clovek cudovitega srca ki vso lepoto ki jo ti dozivis posredujes nam ki nam ni vec dano uzivati

  OdgovoriIzbriši
 19. Stane hvala, hvala in še enkrat hvala, sedaj sem pa v dilemi naj pridem v soboto ali naj si ti tvoje objave ogledujem kar od doma, malo je tudi odvisno od vremena, te še pokličem drugače pa lep planinski pozdrav Hojevcem

  OdgovoriIzbriši