torek, 08. november 2016

Amaterska likovna dela - MAJDAG.....


Moja prva  samostojna razstava in nekaj malega o meni…
 

Živim na Jesenicah in se ljubiteljsko ukvarjam s slikarstvom. Rada sem v hribih in ujete trenutke na fotografijah preko mojega bloga ( Jelenkamen - Majdag) posredujem tudi drugim. Kadar nisem ravno razpoložena poiščem kakšno sliko, ki mi je všeč in probam vse skupaj prenesti na platno. Ne uspe vedno tako kot želim. Malodušnost prežene volja in življenje je takoj lepše.
Ovire v življenju so kakor prepadne stene gora, na videz nepremagljive, pa vendar vsak v sebi čuti izhod in najde najbolj primerno pot!
Ujamem tiste trenutke ko vem, da so pravi.
 
Nikoli ni prepozno,  pravijo!
 


Vse je treba enkrat probat, vabljeni na mojo prvo  samostojno slikarsko razstavo.
 

 Malo pred šesto pridejo prvi obiskovalci.
  
 


Vesela sem jih skoraj vse poznam. Veselje in objemanje se kar vrsti.
 Tudi Emil in Mateja sta prišla in njuni prijatelji z Dobrave.
 


Po dolgem času videti ljudi ki jih poznaš sprosti čustva, ki  privrejo na dan, včasih kar preveč. Ja taka sem. Pohodniki, sošolci s Kreativnosti,  znanci, prijatelji in tudi nekaj novih, veliko jih je.
 

 Natalija in Marjana sta zadolženi za fotografiranje, kar dobro jima gre. 
 


 Potem se začne zares.
 

 Monika Blagne s prijetnim glasom pozdravi vse prisotne in napove kulturni program, ki ga izvajata sestri   Brelih na citrah.
 

Zvoki citer nežno zadonijo, Monika prebere nekaj malega o meni  in po novi zaigrani melodiji dobim besedo tudi jaz.
 


  Zahvalim se vsem, ki so mi omogočili to razstavo in dobim  lep šopek od Monike.
 


 Še malo glasbe in  razstava  je uradno odprta.  Povabim vse prisotne naj si po ogledu slik postrežejo z dobrotami na mizi.
 
  Veliko je presenečenih, 
 mislili so da bom razstavljala fotografije in ne namalanih slik na platnu.
 
 
Sprejemam čestitke in rože, včasih pomislim če ne sanjam.
 
 Po dobri uri se začnejo obiskovalci razstave poslavljati. Potem se prostor počasi izprazni in
 ostanejo le  najbližji.
 

 
 Ja vsega lepega je enkrat konec. Še to,  slika pri vhodu -Kapniki- je od naše Natalije.
 
 

 

 

Začelo se je že davno, še v otroških  letih.  Spomnim se, da sem vedno v mislih prerisavala velike črke reklam nad trgovinami, hoteli. Tudi sedaj se včasih zalotim, da počnem isto. V  šoli mi je risanje obrazov šlo kar dobro. Kasneje sem  otrokoma risala palčke in druge like iz pravljic.  
 


 


 Potem pa se je vse nekam potuhnilo, drugačni problemi so potisnili  željo po risanju nekam daleč.  Minila so leta in leta, ko pa so na LU  Jesenice odprli sekcijo Kreativnost pod mentorstvom Marjete Žohar, se je želja  zopet prebudila. Že šesto leto smo skupaj in vsako leto nas je več.
 


  Pa ni samo risanje,  tudi izdelovanje voščilnic, okraševanje sveč,  slikanje na steklo in še marsikaj se ustvarja v tej delavnici. Rada obiskujem te urice, toda slike večinoma  nastajajo doma, včasih po temah ki jih izbere Marjeta ali  po slikah, ki so všeč meni.
 
Dobila sem možnost, da razstavim svoja amaterska likovna dela v salonu DPD Svoboda France Mencinger  Javornik- Koroška Bela. Izvem datum moje razstave, ki je bil zelo hiter zaradi odpovedi predhodnega razstavljalca. 

 

 Pričelo se je črvičenje po trebuhu, trema je zasedla svoje položaje. Napovem ji bitko, pridno pregledujem prve nastale slike, jih malo popravim saj se z leti oko zbistri. "Tudi po daljšem obdobju še vedno  vidiš kaj bi lahko spremenil," mi pravi Marjeta. 
 


 Za nameček se po bolečem grlu zadnje dni  prikrade še nahod. Lekarne pa zaprte zaradi praznikov. "Ojoj, to pa ne bo dobro", kuham čajčke in k sreči se doma tudi kaj najde. Pa je šele pršilo iz  lekarne pregnalo  zoprno kihanje   in smrkanje.
 
 

Franci Tušar,  skrbnik Kulturnega doma Javornik Kor. Bela je tam kot doma." Je srce kulturnega dogajanja Slovenskega Javornika in Koroške Bele", sem prebrala na spletu. Naloži delo tudi Sonji Tušar,  ki naredi krasne zloženke s povabilom na razstavo.


 Dan pred dogodkom  mojega življenja pelje Miha slike do salona. Doma  po fotkah že naredim načrt kje bo kakšna visela. To se je dobro obneslo. Natalija mi pomaga, vesela pa sem Marka Burnika, ki je imel pred kratkim v  salonu svojo 5. fotografsko razstavo.  Naložim slike ob steni, Marko pa jih  natančno   razobesi po stenah. Upoštevam tudi njegove nasvete, zdijo se mi smiselni.  Ko slike visijo  si ogledamo razvrstitev.Zadovoljna sem, pisane barve motivov na slikah izžarevajo toplino in komaj verjamem,
da se to dogaja meni.

 
Najlepša hvala
DPD Svoboda
 France Mencinger- Javornik Koroška Bela
za nastali dogodek,
 Marjeti Žohar, Marku Burnik-u, Moniki Blagne, sestram Brelih, Franciju Tušar in Sonji Tušar za čudovito zloženko in vse ostalo z ureditvijo reklam, kulturnega programa,  napovedovalke, cvetja.
 
HVALA PRIJATELJI tudi vam, ki ste se v tako velikem številu udeležili  otvoritve moje 
1. samostojne razstave  -Amaterska likovna dela-. Hvala vsem, ki ste prišli in tudi tistim, ki vas pot  mogoče zanese tam mimo in  si jo boste še ogledali.
 Razstava bo odprta vsak delavnik od 16. do 20. ure
do 25. novembra 2016. 
Lepo se imejte in uživajte!
Majda Gašperin - MAJDAG
 
Čez dvajset let vam bo bolj žal zaradi stvari,  ki jih niste naredili, kot zaradi tistih, ki ste jih.
Zato odvrzite vrvi, izplujte iz varnega pristana, ujemite veter v svoja  jadra. Raziskujte! Sanjajte! Odkrivajte!«
(Mark Twain)
   

 
 
 
 
 

 

 


 

 
 
 
 
 
 
 


8 komentarjev:

 1. Res mi je žal, da nisem mogla priti na otvoritev razstave (močan prehlad),
  a si jo bom ogledala v teh dneh. Čestitam za tvojo ustvarjalnost in za tvoj optimizem.

  OdgovoriIzbriši
 2. Tudi mene je mučil prehlad ta zadnje dni. Še dolgo bodo visele tam na stenah, ne obremenjuj se..

  OdgovoriIzbriši
 3. Še enkrat bravo Majda!Pa ti je le uspelo in to z odliko!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Tudi tebi Pavel hvala in vsem drugim, ki ste prišli na otvoritev. Lepo vas je bilo pogledat, lahko jim pošlješ link, če misliš da je prav, HVALA...

   Izbriši
 4. Čestitam Majda! Lepa razstava prijetnih motivov in toplih barv!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala Hajni, pohvala od takega mojstra dobro dene..

   Izbriši
 5. Spoštovana gospa Majda ! Vsa Vaša dela so prijetna za dušo nas, ki delo spoštujemo. Želim, da Vam še naprej dobro služijo : zdravlje - oči in roke še posebej.

  OdgovoriIzbriši