sreda, 30. november 2016

Človek, ki živi za kulturo - Franci Tušar ...

 Pesnik, pisatelj, igralec, režiser - malo skrivnosten se mi  zdi
 ko ga prvič vidim.
 
 
Vstopi v  razstavni salon, malo pogleda naokoli in že ga ni več. Ogledujem si fotografsko razstavo Marka Burnika. Zmenjena sem s Francijem Tušarjem  glede  mojih slik, poznam ga pa ne. Pa se zopet pojavi med vrati in reče." A ta je tista, ki bi rada razstavljala". Tako  se je začelo..   V času moje  razstave je večkrat prišel pogledat, če sem bila tam. Jaz pa sem zvedave sorte in izvem marsikaj..
 



 
Franci Tušar je človek ki živi  za kulturo.  Brez njega ni kulturnega dogajanja na
Sl. Javorniku in Kor. Beli. 
 

 
 Domačin, rojen je na Koroški Beli leta 1943. Že zgodaj je začel pisati pesmi 1954 -1955 in prvi pesmici je dal naslov- Moja vas.
 
 
Veliko jih je napisal, vse kar mu je padlo na pamet je spravil v verze. Od ljubezni, rožic, železarne, planinskih poti, zadnjega slovesa. Prav vse se lahko prebira v knjigah RDEČI PRAH,
(imel jo je doma).
 


In UJETIH  UTRINKIH, 
 

 obe izdani v samozaložbi.  
 
 
 



 


 


 


 


 


 
 


 
 

 
 

 
 

 









 
 Vsako leto izide nekaj njegovih pesmi pri založbi Likus,  sodeloval je že trinajstič.  
 



Kasneje je začel pisati  tudi črtice, take iz vsakdanjega življenja.

 
Najboljša mu je Cirkus, ki je bila daljnega leta 1990 objavljena tudi v reviji Antena. 
  V DPD Svoboda- France Mencinger Javornik Kor. Bela sodeluje že od leta 1964. Pesmi in igre se prepletajo v njegovem življenju. V prvi vlogi se je vživel v gospoda bančnega  ravnatelja Babiča v igri Glavni dobitek. Nastopil je v 45  različnih vlogah. Najljubša mu je bila vloga klovna v igri - Hočete igrati z mano. 
 
 
 Tudi  Namišljeni zdravnik je bil dober, pa Godni za poroko. Dobili so celo priznanje za najbolje ocenjeno igro od JSKD -  Žena mojega moža. ...
 
 
Najmanj pa je zadovoljen  z igro - Komisija za samomore.Vmes je začel tudi z režijo, kar 43 iger se je nabralo. Napisal je tudi 13 besedil.   Za režijo je hodil na seminarje, 10 se jih je udeležil.
 Več kakor 20 priznanj so dobili za kulturno delo, ob različnih priložnostih. Čufarjevo plaketo, najvišje  priznanje za kulturno  dejavnost občine Jesenice so prejeli kar 2x.
 
Najbolj pomembna pa  mu je Zlata Linhartova plaketa, ki jo je prejel leta 2013.
 
 
 Linhartova plaketa je najvišje Republiško priznanje za  izjemne ustvarjalne dosežke in življenjsko delo na področju gledališke dejavnosti ter vsestranskega ljubiteljskega ustvarjanja.

 
.  "Tudi zabavne stvari so se dogajale", se hudomušno nasmehne. "Igralka je pri igri  - Razvalina življenja malo zamenjala besedilo. Tega ti je ravno toliko treba kot kurja jajca med nogami.
Povedati bi morala pod nogami." 
 V teatru se marsikaj zgodi. Največ igralcev je igralo v  igri Butalci,  kar 23 jih je nastopilo. 
 In kaj počne sedaj?
Zadnja igra je bila uprizorena leta 2013 - Bordel.
" Zaradi pomanjkanja igralcev, predvsem mlajših moških ne morem nadaljevati z novimi predstavami. Saj  vloge  mlajših ljubimcev ne morejo igrati starejši" se malo nasmehne. Dvorana  s 358 sedeži  večinoma sameva. V njej se sicer vrstijo razne vaje in bolj redke predstave drugih izvajalcev. Le domačih iger ni več, ki bi napolnile dvorano.  DPD Svoboda France Mencinger Javornik Kor. Bela išče mlade igralce.
 

 Zanimiv je ta svet igre, poln dogodivščin, smeha in seveda tudi trdega dela.
Hvala Franci Tušar!
Upam, da ti uspe  režirati še veliko iger in bo v dvorani zopet odmeval smeh in aplavz obiskovalcev.
 
 Vsak človek bi bil brez nadlog,
če bi bil le sam svoj Bog
in v tej deželi večno
bi vsi živeli srečno!
 
Epigram - Franci Tušar

Ni komentarjev:

Objavite komentar