sreda, 5. november 2014

14.10.2014 - Palec in Zelenjak


Palec 2026 metrov in
Zelenjak 2024 metrov visoka vrhova...
                     


 Start iz Zelenice. Jutro se komaj prebuja. Sonce je rahlo pobožalo bližnje vrhove.



 
Uro hoda in smo pri koči na Zelenici. Potem pa skozi  Suho ruševje in proti Palcu. Pa so se pojavile te zoprne megle. Se že vlečejo okoli Vrtače. Tudi pogled nazaj proti grebenu Košute ni nič drugačen.  Na sedlu Žleb  se že vidi kako megla hitro napreduje.
 











Vzpenjamo se proti vršnemu grebenu Palca in upamo, da je ne bo k nam.
 Po kratkem posvetu se odločimo,  da nadaljujemo še do Zelenjaka. Tam je sam pristop malo bolj drzen. Skala je krušljiva in potrebna je vsa pazljivost, da se kam ne zapelješ. Najprej grem na nemški vrh. Tam so razgledi še kar obetavni. V daljavi se vidijo avstrijski hribi. Mogočna severna stena Vrtače je čisto blizu. Tudi Stol, Svačica in Kozjek se pokažejo na trenutke. Zraven  mene je vodja, ki mi razlaga imena vrhov. Ko se povzpnem na drugi vrh, je  Palec že v megli. Tudi Vrtača se ne vidi več . Včasih se za trenutek pokaže del Koroške in hitro izgine. Udobno se namestimo in si  v družbi kavk privoščimo malico. Najprej  so boječe, a  kmalu korajžno vzamejo priboljšek, celo iz čevlja. Glavno krakanje ima prvi. Ne pusti ostalim, da bi mu kradle hrano. Tudi ptiči se znajo pogovorit. Dobro vedo kdo je glavni. Seveda je bila ta predstava nam v veselje. 











Megla pa se vztrajno bliža. Potreben je takojšen umik iz gore. Nazaj jo uberemo po zgornji poti čez melišča, pod  grebenom Na Možeh. Bližamo se koči, pa iz doline tudi tja sili megla. Okrog Spodnjega Plota še zlatijo macesni. Za trenutek jih je obsijalo sonce. Drugače so večinoma  rjavi in se pripravljajo na zimski počitek.  Še pot navzdol in kmalu smo pri avtu.



 
Sta pa zanimiva tale Palec in Zelenjak. Vsi opisi poti so najprej Palec in poleg Vrtače Zelenjak.
Na zemljevidu pa je ravno nasprotno.
 Pa mi je nekdo pojasnil, da je pravilno gledano vzhodno od Vrtače  Zelenjak, potem pri grebenu
 Na Možeh pa je Palec. Veljaven zemljevid pa je Stol in Begunjščica 1: 25.000 PZS, 1986. 

Pa naj bo kakor je, najprej Palec in potem dvoglavi vrh Zelenjak.
Važno je, da prilezeš na enega, ali še bolje kar na oba.

Ni komentarjev:

Objavite komentar