ponedeljek, 22. december 2014

22.12.2014 - Sveti Lovrenc iz Završnice... Stražar nad Zabreznico...


Dan za naju. 
  Že na Potokih se vidi, da bo lepo.  V Završnici je  parkiranih že nekaj  avtomobilov.  Najina pot  vodi čez Lipje, Brin, Mali vrh do sedla Veža. Tam je odcep za cerkvico. Lahko  bi nadaljevali po grebenu Brezniških Peči in prečile še kar nekaj vrhov. Pa drugič. Nadaljujeva čez most in desno spodaj, po stezici. V pečinah ob poti opazujem votline, kar nekaj jih je. Kmalu sva pri stopničkah, ki vodijo na greben. Tako se izogneš  večjim  skalnim rogljem v prvem delu poti. Pa ne greva še gor. Na sam začetek grebenske  bova šli.  Sva pred tunelčkom, na vrh pa vodi stezica. Kar po njej greva. Nadaljujeva proti začetku grebena. Razgledi so v jutranjem soncu prekrasni. Stezica se spušča in sva že skoraj pri cesti. Vidim dva pohodnika, ki se vzpenjata proti meni. Aha, takoj za trgovino v Mostah je treba zaviti navzgor, če se hočeš povzpeti na greben od samega začetka. Ali pa  greš tam kot sva prišli, skozi  tunelček in po grebenu ali pa spodaj po stezici nadaljuješ pot.
 

 Po  grebenu greva. Razgledi so lepši in  skalovje ti da tisti prijeten občutek. Nazaj pa jo bova mahnile po stezicah, ki so speljane po bolj mehkem terenu. .. Vzpenjaš se po  razmetanih skalah, skozi golo drevje se razgleduješ po okolici in uživaš. Vasi pod nama, Bled, Mežakla, Jelovica, Pokljuka, bohinjske gore, Julijske Alpe, zgornje savska dolina, pretežni del gorenjske vse tja proti ljubljanski kotlini. Sava se kakor srebrni pas vijuga med polji in travniki. Jezero v Završnici in nad njim Karavanke s Stolom, pa Ajdna..... Vse te lepote narave.  Lepo je. Vedno znova me pritegne ta greben Kamniško  Savinjskih Alp.
 
  Sva že pri kažipotu za svetega Lovrenca. Najina pot se prične  spuščati.
 Kar prehitro sva pri cerkvici.
 
  
Sveti Lovrenc - lepa razgledna točka s cerkvico, na južnem pobočju grebena Brezniških Peči. Cerkvico so v letih 1990-1993 obnovili. Njen nastanek pa sega v leto 1373. Notranjost krasi križev pot akademskega slikarja Janeza Bernika. Na zunanji južni fasadi pa je mozaik s podobo svetega Krištofa, delo akademskega slikarja Andreja Jemca. . Všeč mi je ta cerkvica, ki kakor stražar stoji nad Zabreznico. Razgledi so čudoviti.  Pred vhodom je vpisna knjiga  in zvonček želja.  
 Pozvonim, zaželim si ...?  Ko odhajava, zvonček že zvoni.
 Še nekdo ima  tihe želje, mogoče za zdravje,
 naj se mu  uresničijo.
 
 Odideva po poti levo, ki je lepo vzdrževana in čez travnike proti vodostaju.
 Kmalu sva pri tunelčku.
 
Še po prijetni potki in že sva pri avtu.
 
 
 
Sonce je  najina družba. Še veter je pozabil kuštrati golo drevje. Pa je ravno danes prvi zimski dan. Teloh, trobentice, jetrnik, regrat, marjetice pa sramežljivo  kukajo iz zemlje in obračajo svoje nežne cvetke proti sončku.
Prezgodaj rožice, zima se je šele začela..... Prijeten izlet, ki ga lahko podaljšate do Smokuškega vrha in se od tam spustite v dolino. Ali pa nadaljujete proti Sankaški koči, cerkvici sv. Petra, Begunj.
 Poti je veliko, pa srečno!

Ni komentarjev:

Objavite komentar