sreda, 31. julij 2024

Med nebom in zemljo - med ognjem in šampanjcem

Polet z balonom...



Tvoja pot se začne tukaj, Majda. Čestitke – pravkar ste se pridružili največji popotniški skupnosti na svetu, dobim sporočilo. 

V srcu, če je ta pravo,

je zmeraj prostora

za tisoč imenitnih stvari,

ki jih ljubiti mora

vse, kar živi.

Uresničujem svoje želje in pokličem Balonarski center Barje. Njihovi baloni se dvigajo nad Bledom. Hitro sva zmenjena s prijaznim gospodom  Gregom. Tudi Marjana  gre zraven. Le dva dni kasneje se dobimo pri TNP, nasproti Merkatorja na Bledu.

 Kombi je že tam, balon je naložen na prikolici in Grega nam razlaga navodila. 



Še dva mlada počakamo, Angleža in se posedemo v kombi. Sonce žari izza Karavank.

 Najprej se peljemo za grad, pa ozračje ni pravo. Potem nadaljujemo na Dobe. Tam se prične  naša dogodivščina.  Lušten par je z nami, to bo medgeneracijski polet.


Gospa Zdenka in gospod Grega  raztovarjata, težko delo. Vajena sta in pozna se, da to opravljata že dalj časa.  Hitro je vse na tleh.  Opazujem in fotografiram.


 Bi človek mislil, da prideš, se vkrcaš in gremo v višave. Pa ni tako. Vse je utečeno in kmalu se na travniku  pod nebo dviga balon.





 V košari so narejene stope, za lažji vstop.  Naš pilot Grega nam da navodila za vzlet in pristanek. 


Toplozračni balon je vrsta zrakoplova. pri katerem vzgon zagotavlja topel zrak, ki ima manjšo gostoto kot okoliški (hladnejši) zrak. Prvi let v toplozračnem balonu, ki sta ga zasnovala brata Montgolfier sta izvedla Jean-François Pilâtre de Rozier in François Laurent d'Arlandes 21. novembra 1783 v Parizu - ta podvig velja za prvi let v zgodovini človeštva. / splet/

Potem se začne  naša avantura.  Dvigamo se nad Bledom,  Zdenka je vedno manjša. Grad na skali in Blejsko jezero sta čudovita. Vasice  so posejane  naokoli kot bi jih veter raztresel. 








Hiše so vedno bolj majhne in drevesa so kot  grmički po tratah. Letimo, se dvigamo in uživamo. Lepo je lebdeti med nebom in zemljo. Spodaj je vse tako lepo, hiše so ponekod  postavljene v vrsto. In njive so čudovite.

Travniki so zeleni in  ceste se vijugajo med njimi. Sava se svetlika in lepo je opazovati vso to lepoto s ptičje perspektive. 


Karavanke so zamegljene, tudi Julijci se skrivajo za bledo svetlobo, 


Letimo proti Radovljici. Vse je lepo pregledno, Šobec, ceste, Žito, Merkur, krožna. Posebno lepo se vidi golf igrišče, z jezerci na travi.. Hribčki okoli jezera, Babji zob, Kupljenik in Galetovec v daljavi.










Grega je obsijalo sonce


in zabojčki izgledajo kakor pisano cvetje.



Še del Avsenikove harmonike ujamem  v objektiv,


 in Šobec je kot na dlani









 Smo že v Radovljici in kopališče je spodaj in naša senca nad strehami.

 Tam na travniku za Šparom se naše letenje zaključi. Opremo se z nogami ob tla in primemo za vrvi. Malo nas premetava, pa ni hudega.  Ne smemo še izstopiti, balon bi se prekucnil. Počakamo gospo Zdenko, da pripelje kombi. Pilotska in zemeljska ekipa je ves let povezana.

  Pa še ni konec. Pomagamo kar lahko pospraviti balon. 





Ko je vse na prikolici se posedemo v kombi in le nekaj metrov naprej se kombi zopet ustavi. Izstopimo in čakamo.


Zdenka pogrne majhen tepih 



in Grega  nam ukaže, da pokleknemo. Potem naglas ponavljamo prisego, da bomo spoštovali naravo itd,  ne spomnim se vsega. Še ni vse.  Gospa prinese kozarce lepo zavite v košari in gospod odpre šampanjec in nazdravimo. Tudi moj sok velja.




 

 Potem dobimo nazive  - Plemenita Baronesa Blejska -  in to lepo napisano.

  Hvala gospod Grega in gospa Zdenka za čudovito potepanje,

- Med nebom in zemljo,


 med ognjem in šampanjcem. - 

se zahvaljujeta  Plemeniti Baronesi Blejski, Majda in Marjana.

Lepo, lepo je bilo..

Po svoje vsak prebira knjigo stvarstva.

A ona kot nikoli prazna dlan.

Še ob slovesu, ko umira dan,

da zadnji dan ti svojega bogastva.

/Tone Pavček/